BFF

Assalamualaikum warga blogger!!..

This is my first time baby step writing and involve in my blog (2011) called

“BEFABULOUSFOREVER”…

I love FASHION..

I love KIMORA Business..

I love BEAUTY and HEALTH Conscious..

I love WRITING..

I love ADVENTURE life..

And…

I love MEET new People!!

for me They are so FABULOUS!!!..

Full figured women can be FABULOUS and feel good about doing anything and everything to look FABULOUS and stay that way FOREVER..

Arrrrrghhhh!!!... im going 32 years young this month!! But never mind age truly is just a number. So mind set always

“BEFABULOUSFOREVER”..

BFF - ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

BFF - MY PRECIOUS SON

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

BFF - My PRECIOUS DOTTER

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

BFF - MY PRECIOUS BABY

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

BFF - MY PRECIOUS 4TH BABY

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Rabu, 21 Disember 2011

BFF-Balik Kampung-

Bota Kanan, Perak.

13/12/2011 Selasa
Aku bertolak dari Bangsar dalam pukul 9 pagi. . hurayyyyy yeaayyyyy..balik kampung sempena cuti sekolah!!!! Aku memang dah janji nak bawak dorg balik kampung jumpa onyang dorg..especially marissa, rindu sangat dia dekat onyang boy n onyang girl (*panggilan anakku dekat atuk opah ku) Kita orang singgah breakfast di restoran jejantas Sungai Buloh..Mak aku kata ada nasi lemak sedap berharga rm1.20..Not bad la nasi lemak dia..aku balik kampung  bersama anak-anakku n mak aku, sempena cuti sekolah ni..Marissa sebelum cuti sekolah haritu dia dah bising merengek2 nak balik rindukan onyang dia, especially onyang girl dia..Dia cakap “adik rindukan onyang girl, adik geramkan kulit onyang yang lembik tuh…tabiat anakku pantang apabila setiap kali jumpa jer onyang dia, kompom dia akan gentel2 kulit onyang yang kendur tu esp. di bahagian leher..heheh..opah atuk tunggu kepulangan kita orang!!!..rindu nak mandi kat perigi!!! :)
Aku tiba di Perak dalam pukul satu lebih..tapi kitaorang tak pergi ke kampung atuk aku, sebaliknya kita orang singgah ke Lumut terlebih dahulu untuk bawa budak2 mandi laut..Setelah tiba di Lumut, mak aku hendak membeli makanan ringan yg famous, selalu org akan beli apabila singgah di lumut iaitu, sate ikan, sotong gula untuk adik-beradikku..mak aku memborong sakan sebabnya boleh tahan murah gakla, 5 packet besar sotong gula RM10, n tak lupa juga mak aku membeli ikan bilis kat situ..cantik betul ikan bilis kat situ n ada pelbagai jenis ikan bilis kat situ..harga boleh tahan gakla..takla murah sangat..so n so la..after memborong sate2 tadi, kita orang lunch dekat area jeti lumut tu..   
Cuaca ketika tu sungguh panas terik sekali..After lunch kita orang terus g Teluk Batik,..pada mulanya aku memang bgtau kat mak aku, yang kita just jalan2 je kat tepi pantai, memandangkan cuaca sungguh panas ketika tu…just imagine time tu pukul 3 petang, matahari memang tengah terik..awan pun mmg tak ada langsung.. Tapi plan tukar sebab mak aku kata bila marissa nampak saja air laut depan mata, dia dah tak tentu arah..siap buat trick lagi..hehe..
Pada mulanya marissa bgtau kat mak aku dia cuma nak masukkan kan kaki aje..then dia g kat mak aku n tanya” opaaahhhh boleh tak adik duduk kat pasir aje opah, adik janji adik tak mandi…mak aku tgk aje akal dia..then dia datang balik..n dia cakap” opaaaaahhh seluar adik dah basah laaa, opaaah bagi adik mandi jerlaaa…bolehhhhh??”..then bila mak aku bagi aje “green lite”…fuuhhh terus masuk dalam air laut tu tanpa toleh2 belakang...Mak aku bukannya tak kasi…

Cuma matahari tengah terik..kalau tak mmg bagi mandi pun…memang dah janji ngan dorg pun..mak aku kata biar ajelah..sekali sekala pun g laut…habis kulit marissa n adam sunburn..nak djadikan cerita..sebelum tu aku n adam tak nak turun kereta sbbnya panas..aku jenuhla menunggu mak aku dalam kereta lama sangat, aku terus ke tempat mak aku..mula2 adam cakap tak nak mandi, aku pun mmg tak nak bg dorg mandi coz cuaca tengah panas..tapi bila sampai aje kat pantai tu,  dia dok tengok adik dia tengah mandi….uishhh terus tukar fikiran…adam rasa macam nak mandi je ibu!!!..bolehhh laaahhhh ibuuuuu adam nak mandi…kenapa adik boleh?? Adam janji adam mandi kejap je…hmmm nak tak nak aku bagi jerla..dah alang2 mmg kulit dia pun dah mmg sunburn, lepas balik dari mandi kolam air panas di Sungai Kelah, Sungkai Perak minggu lepas..abis kulit aku pun sunburn gak..dah la lepas balik mandi kolam air panas last week..nak recover balik..lambat..huhu..takperla kan..;)

 After 1 hour aku bagi dorang mandi…aku cakap mak aku jom la gerak g kampung, coz aku tak tahan panas sgt2..aku mmg tak minat mandi laut…aku minat mandi air terjun je..hehehe..kulit aku pun dah sunburn lepas g mandi aritu pun tak habis lagi…n recover balik dah lambat..sampai aje di kampung atukku lebih kurang pukul 5.30 ptg..Opah n atukku sangat2 gembira apabila dia jumpa cicitnya…marissa mmg rapat ngan opahku..opahku mmg menjaga  
anak aku masa aku start dalam pantang..Pada malam tu anak aku adam tiba menanyakan pasal berkhatan tu…” Onyang kat sini ada tak tempat nak sunat??? Tapiiiii..Adam nak hospital punya, adam tak nak yang tak ada laser n bius..” kalau ada adam nak sunat kat sini boleh tak onyang??...laaaa atukku kata, memangla boleh adam nak sunat sini..besok nnti onyang tanya kat kawan onyang kat hospital kay..

Hari Kedua 
14/12/2011 Rabu,  11 pagi..
aku di kampung memang best..pagi2 lagi aku dah bangun almaklumlah kan atuk aku memang pantang kalau bangun2 lambat nih..”bak kata orang dulu2..”rezeki tak nak masuk”..pagi lagi lepas aja sarapan terus atukku bergegas ke hospital..sebab takut ramai kalau cuti sekolah ni..hospital tu tak jauh pun, dalam 10 minit dah sampai…Tanya punya tanya ada kekosongan dalam pukul 11 pagi… Mak, adam, marissa n atukku pergi ke Hospital Changkat Melintang Perak..Kat situla tempat anakku bersunat..tercapailah hasratnya bersunat dikampung…tapi aku tak ikut sebabnnya aku ngeri n takut nak tgk..takut pada darah…* base on cerita adam lepas dia balik sunat*..Tak sampai beberapa minit doctor pun datang..n adam dipanggil  masuk..Di dalam bilik sunat tu ada beberapa orang didalam bilik tu (doctor n pembantu) ..moyang aku ikut serta masuk ke bilik tu..Mak aku tak nak masuk, coz dia tak berani nak tengok.. Adam bgtau dekat aku, perasaan dia ketika itu sangat gementar dan takut..Mulanya doctor bius adam 2 kali….dia menjerit bagai nak gila, mak aku kata laa…sbb mmg dgr kuat suara dia..mak aku cuak kat luar, bila dengar suara dia…lepas aja bius tu, adam sunat mengambil masa beberapa minit aje..dia tak rasa apa2 pun disebabkan bius tu…tapi dia nampak obviously apa yg doctor buat dekat anu nya..hehe..n after beberapa minit dia keluar..mak aku gelakkan dekat adam, sbbnya lepas aje sunat tu,..wah3 bukan main lagi..dia jalan punya lah laju, macam tak ada bersunat..iya la mana taknya bius still ada lagi kan..mak aku bgtau dekat dia jgn jalan laju2, nnti bentan..Sampai je kat rumah atukku..aku mmg rasa cemas gak la tgk muka dia…tak sangka anakku dah jadi anak teruna dah..hehehe..cepat betul masa berlalu..;)
First time aku melihat anunya..ya allah rasa ngilunyaaaa tak terkata..sbbnya nampak anunya berjahit, n still ada darah kat situ..aku plak tak ada pengalaman langsung dalam bab2 bersunat ni..masa time marissa sunat dulu time baby lain..coz baby gurl lain sikit..tu yg aku cuak sikit kan..mujurlah atuk aku ada kan...merasa la aku pengalaman manis ni…tapi selepas a few hours bius tu dah hilang la…barula adam terasa berdenyut2 dekat anu dia..asyikla menjerit aje, bila aku nak lapkan darah yg meleleh tu…Hari pertama sunat…memang baring n memang tak boleh bergerak langsung…n jangan la kita dok pegang or tersentuh or betul2 kan kain dia..kompom menjerit punya…yang dia plak asyik la merengek2 terasa sakit..aku faham la, perasaan dia ketika itu, kerana aku pun pernah rasa benda yg sama ketika selepas melahirkan anak2 ku..so aku faham.. tapi yg aku tak boleh tahan kan bila bab makan..selera aje si adam ni, waima makan nasi putih ngan ikan goreng je, masa time pantang tu..;)

Faktor-faktor yang boleh n tak boleh buat semasa bersunat:

1.     tak boleh minum air terlalu banyak ( yg paling2 penting )
2.    tak boleh banyak bergerak
3.    kaki tak boleh bergoyang-goyang ( takut bentan)
4.    ibu jari tak boleh tersadung
5.    kena banyak rehat
6.    third day dah boleh mandi, basuhkan anunya dengan teh kelat, or dettol
7.    makan kena yang kering2 jgn berkuah sgt
8.     kicap, telur, udang  tak boleh makan

Hari ketiga..
Atukku buat kenduri doa selamat untuk adam..kenduri selepas solat isyak..atukku cuma panggil orang2 surau aja…menu of d kenduri jus a simple menu..* Bihun goring, pulut, rendang daging campur cendawan..perggghhh even simple..rendang yg mak aku buat memang sedap giler..*wajib ada,*BERETIH*..beretih ialah pisang diletakkan di tepi pinggan n kelapa parut di gaul bersama garam, campur bertih..mesti ada untuk orang Perak ketika kenduri doa selamat (sunat)..*buat syarat aje..aku tak sangka yang adam sudah menjadi anak teruna…bangga sungguh…tak lama lagi dah boleh kawin dah..hehe ;) im proud of u adam..love u so so much!!!



From BFF with Love
~ Oya Rahman ~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan