BFF

Assalamualaikum warga blogger!!..

This is my first time baby step writing and involve in my blog (2011) called

“BEFABULOUSFOREVER”…

I love FASHION..

I love KIMORA Business..

I love BEAUTY and HEALTH Conscious..

I love WRITING..

I love ADVENTURE life..

And…

I love MEET new People!!

for me They are so FABULOUS!!!..

Full figured women can be FABULOUS and feel good about doing anything and everything to look FABULOUS and stay that way FOREVER..

Arrrrrghhhh!!!... im going 32 years young this month!! But never mind age truly is just a number. So mind set always

“BEFABULOUSFOREVER”..

BFF - ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

BFF - MY PRECIOUS SON

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

BFF - My PRECIOUS DOTTER

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

BFF - MY PRECIOUS BABY

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

BFF - MY PRECIOUS 4TH BABY

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Selasa, 13 Disember 2011

BFF-Sweet Memories- ITTAR LANGKAWI

Aku dan Memori di Pulau Langkawi
Part One

ITTAR
Batch 1997-1999

Lepas aje aku habis SPM, aku telah dihantar di kolej ITTAR Langkawi oleh parents aku..aku ambil jurusan Diploma Pengurusan Perhotelan selama 2 tahun..Oleh kerana ketika itu aku agak nakal-nakal manja, dan dapat keputusan SPM boleh la..cukup-cukup makan..heheh..Parents aku mengambil keputusan untuk hantar aku di Langkawi..Pada mulanya memang aku tak nak sangat2 pergi ke Pulau Langkawi tu..Sebab aku terfikir apa yang ada di pulau sekecil itu..Kompom boring giler kot..jauh disudut hati aku n aku memberontak dengan hatiku sendiri..berbelah bahagi..Tapi nak tak nak aku memang kena pergi belajar dekat sana..Aku ambil jurusan Pengurusan Perhotelan..Ala-ala Master Chef la kononnya..tapi dulu takda master chef kot..hahah..Parents aku ingat bila dia hantar aku di Langkawi , maybe aku tak terpengaruh dengan dunia luar..Tu yang dorang nekad hantar aku di sana..Aku bertolak awal dari rumah aku..Tak silap aku dalam pukul 1 pagi kami dah bergerak dari rumah..Naik pening kepala otak aku, kerana perjalanannya yang agak lama membuatkan aku pening dan loya..Baru lah aku tahu rupanya nak pergi kesana kena naik bot laju dari Kuala Kedah..hehhe..aku tiba di jeti Kedah dalam pukul 6 pagi..then form there kena ambil bot untuk pergi ke jeti Pulau Langkawi..Kitaorang tiba di langkawi lebih kurang pukul 9 pagi..inilah pertama kali aku menjejaki di Pulau Langkawi..(di Dataran Helang ) aku terpegun seketika dengan pemandangan yang masih belum tercemar…hmmm actually not bad la Pulau Langkawi ni..aman, damai, tenang…memang sesuai sekali la utk belajar, bak kata abah aku..itu sebab dia hantar aku belajar di Langkawi..sbbnya dia kata taklah terpengaruh macam kat KL sana..aku belum lagi tau suasana sepenuhnya Pulau Langkawi ni. From there kitaorang naik van ala-ala teksi..time tu mahal gakla tambang dia dalam rm 20..just imagine…laaaa ni tak tahu la berapa tambang dia..kompom la triple mahal kot..sebab dorg tahu kita ni orang luar..coz bahasa n cara pakaian dorg dah tahu kitra ni orang luar..dari dataran helang nak ke padang Mat Sirat tempat aku punya kolej (ITTAR) kalau tak silap aku dalam 30 minute kot..sepanjang perjalanan tu aku tgk mmg cantik view jalan situ, berbukit2 n still byk pokok2 yang menghijau, sungguh nyaman sekali pemandangan disitu..Start from there aku sudah mula jatuh cinta dengan Pulau Langkawi..heheh..itu belum start masuk belajar di ITTAR langkawi..do stay tune kay..byk benda lagi akan aku share nnti..dengan siapa aku bercinta..hehhe






Part two..

Aku sampai ke Langkawi sehari awal pada tarikh yang sepatutnya pendaftaran kemasukan student2 baru ITTAR bagi batch 1997-1999. aku berkesempatan berjalan dengan parents aku dan di temani oleh sedara bapaku n adikku amy..kami berjalan di makam mahsuri,telaga tujuh, beras terbakar, tok senik,  dan macam2 lagi aku tak ingat.. Perasaan aku bercampur baur..gemuruh, excited, gembira menantikan pendaftaran pada keesokan paginya..aku kena sampai disana pukul 9 pagi..setelah selesai kami breakfast di padang matsirat, dari jauh sudah kelihatan kelibat Hotel Singgahsana…degup jantungku bertambah kencang..entah kenapa aku rasa macam nervous aja..heheh..aku takut sebabnya inilah kedua aku berjauhan dengan parents aku..tapi tak sejauh yg dulunya..dulu aku stay asrama di parit buntar..tapi sekarang over d sea..hehe..tu yang rasa sedih nak tinggalkan parents aku..nak2 lagi aku tak tahu menahu selok belok langsung tentang tempat ni kan..serta aku takut tak ada kawan..hehe ..so bila sampai aje di pintu gerbang ITTAR..aku terpegun sejenak la..sebabnya aku tengok suasana di kawasan ITTAR tu memang cantik dan bersih..not bad laa..then aku terus g daftar di pejabat ITTAR Langkawi, di ruang legar di sebelah kiri office tu..orang pertama yang aku terjumpa ketika itu ialah yamin, morita kalau tak silap aku laa…aku daftar dengan ada seorang kakak di situ aku tak berapa nak ingat nama dia..dia lah penjaga student2 perempuan.. masa tu aku dtg nak daftar aku pakai tudung, mak aku suruh aku pakai…padahal dlm perjalanan mmg aku tak pakai pun..mak aku saje je..aku tak nak sebenarnya pakai tudung lagi..aku cakap mana ada org pakai pun tudung kat situ..tak ramai pun..then lepas tu aku bgtau kat mak aku aku nak bukak tudung..then dia bagi..dia tak paksa pun..just imagine gambar kad matrik aku, aku pakai tudung..heheh..aku bukan apa la..aku belum ready lai nak pakai ketika tu..almaklumla darah muda…baru sweet 18..hehe..cheewahh..;)
After aku daftar je, aku ditunjukkan bilik aku…semua budak semester satu diletakkan bilik bahagian bawah sekali..almaklumlah juniour laaa katakan…bilik aku selang satu baris dari toilet..bagus gakla dekat sikit dgn toilet..nnti takyah laa rebut2 nak mandi…aku ingat lagi semester satu roommate aku ialah Linda, hazleen, maya n aku..ketika tu Linda kami panggil dia dalam bilik iaitu mummy n hazleen kitaorg panggil bibie..org pertama dlm bilik tu aku jumpa bibie..roommate aku mmg best n satu kepala..sayang kat korang!!!..linda,hazleen,n maya..maya dalam week kedua , baru dia masuk..dia masuk lambat…then lepas aje aku kemas2 baju n letakkan dkt dalam almari, aku hantar parents aku dekat gate..dorg dah nak balik…masa tu air mata ku mula lah nak berlinang..nak2 pulak aku mmg ratu air mata dlm adik-beradikku..sedih giler kott!! Dah la jauh..huhu..

Lepas aje parents aku balik..aku jalan2 di sekitar kolej aku tu dengan mummy n bibie..kebetulan waktu tu aku terlupa beli sabun basuh baju..terlanjur tu aku pergi membeli dynamo n kudap2 untuk makan supper mlm nnti di kedai yg dekat dengan sebelah singgah sana..aku lupa nama kedai tu…;)

Malam tu aku berkenalan la dengan budak2 perempuan sama batch aku..pergi la tinjau2 dari satu bilik ke satu bilik..tapi port kitaorg adalah bilik siti..Bilik dia tempat kitaorg punyer port untuk lepak…kadang2 malam tu takda keje, kita org buat disco kat bilik siti..bilik siti plak ada radio..aku plak mmg keras dlm bab2 menari..hehe.skrg dah tak keras dah!!!hahaha.siti yg ajar aku camner nak menari..klakar pun ada..keras giler badan aku siiiiuttt..bilik dia tempat kitaorg suka tido n lepak2, even though ada bilik sendiri..bilik dia gak tempat kitaorg cari..kadang2 bilik aku tu menjadi tempat persinggahan untuk salin baju..heheh..kitaorg lepak masak2, pakai cutex..aku mmg gemar plak pakai cutex..gossip2..hmmm mmg ngam la kan..start dari situ mula kita org rapat..
Budak2 perempuan yang paling rapat sekali ketika tu ialah edora, mummy, maya, siti..n kitaorg di gelar oleh seniour2 kumpulan
elite..hehhe..*kononnya laaa...

Sebelum bermula nya course or kelas, all students semester satu, batch aku la kan, kena orientasi dengan lecturer2..Pada waktu Subuh kami sudah dikejutkan dan di wajibkan berada dihadapan jalan asrama budak perempuan untuk berkumpul pada jam 6.30 pagi..masa tu aku terperanjat jugak la..coz ramai gak batch aku ni ek..dalam lingkungan 74, kalau tak silap aku la…perasaan aku ketika tu memang malu..sbbnya pe'el aku dari sekolah memang org nya agak pemalu gila vavi,..seriously!!..nak2 lagi dihadapan lelaki..heheh..kononnya laaa…sekarang tak la malu sgt macam dulu..hahah..dulu muda lagi sweet 18..tak tahu apa2..stil budak hingusan..heheh…
Kitaorang di ketuai oleh encik din, yang mengetuai kitaorang pagi tu..dia la yg memulakan acara senaman ringan..diiringi dengan lecturer2 lain..tak ingat plak nama dorg..minta maaf ..andai aku tak ingat..tapi yg paling close ngan aku ketika tu , tiada lagi kot..maya lambat lagi masuk..n kitaorg rapat after orientation..

Masa orientasi dengan lecturer..mmg banyak kenangan manis yang tak dapat aku lupakan….mmg byk..kitaorg dibawa meredahi lautan, tak silap pantai chenang kot..kitaorg g telaga tujuh..naik bukit, turun bukit..aku masa tu mmg tak rapat sgt ngan budak2 lelaki..coz aku malu giler time tuh..almaklumlah baru semester pertama kan..tapi aku ada gak la usha2 dorg kan..huhu..tapi aku ingat pesan mak aku,.. aku dtg sana hendak belajar…hehe..kononnya laa..
#to be continue..













































































































 


From BFF with Love
~ Oya Rahman ~

3 ulasan:

  1. pic kat ats tu buat sy pun rindu kat ittar.... junior akak...bdk cert eastern western..

    BalasPadam